De Architect van het adembenemende La Sagrada Familia is niemand minder dan Antoni Gaudí. Gaudí heeft meerdere wereldberoemde meesterwerken verspreid over Barcelona maar geen van allen heeft zo’n interessante achtergrond als La Sagrada Familia. Hier lees je wat ongelofelijke feiten over deze heilige plek die je moet weten voor je de tempel bezoekt.
De bouw duurt al meer dan een eeuw
De bouw van project begon in 1882. Toen Gaudi in 1926 overleed was pas een kwart van de basiliek af. Hoewel Gaudi tijdens zijn laatste jaren toegewijd werkte aan dit project was het al wel duidelijk dat het niet af zou raken tijdens zijn leven. Dit jaar, gelooft men dat de bouw in de laatste fase is beland met 2026 als geschatte datum van afronding.
De bouw duurt langer dan je denkt
Hoewel 15 jaar zeker een lange tijd is om iets te bouwen, denk dan hier eens aan: wanneer de Sagrada Familia af is, heeft het langer geduurd om te bouwen dan de Egyptische piramides, en slechts 50 jaar minder lang dat de Chinese muur. Dat is toch wonderbaarlijk?
Er stond voorheen een school
Aan het begin van de bouw van de Sagrada Familia bouwde Gaudi een school op de werkplaats. De school heette het Sagrada Familia schoolgebouw. De school werd gebouwd zodat de kinderen van de bouwvakkers hier naartoe konden terwijl hun vaders dagen en nachten bouwden aan een van de meest magische gebouwen uit heel de wereld. De school die werd ontworpen in 1909 is nu het decor van een tentoonstelling over La Sagrada Familia. Gaudi lijkt overal aan te hebben gedacht!
Zonder computers, zou het nog langer duren
Toen de bouw begon in 1882 waren er nog geen computers of digitale animaties waarop vertrouwd kon worden voor het project. Vroeger moesten bouwers rekenen op papieren schetsen om dit enorme gebouw op de juiste manier dit in elkaar te zetten. Maar dankzij de technologische vooruitgang met de komst van computers in de 20e eeuw is de voortgang van de bouw flink versneld.
UNESCO werelderfgoed
Hoewel het gebouw nog verre van af was, is de Sagrada Familia in 1984 aangewezen als UNESCO Werelderfgoed. Dit heeft het grotendeels te danken aan de unieke architectuur en de bekwaamheid van Gaudi om zo iets innovatiefs en artistieks te creëren. Dat is geen verrassing maar La Sagrada Familia is één van de zeven gebouwen van Gaudi dat onder deze categorie valt.
Het is geen Kathedraal meer
Toen de bouw begon werd gedacht dat het een eenvoudige Rooms katholieke kerk zou worden. Later, werd het aangewezen als kathedraal, en in 2010 verklaarde paus Benedict XVI het een Basiliek. Voor wie het verschil niet weet tussen een kerk en een kathedraal: het laatste is de plek van een bisschop, dus het bleek een grote eer te zijn voor het bouwwerk.
Iedere van de 18 torens is belangrijk
Wanneer La Sagrada Familia is, zullen er 18 torens gebouwd zijn. 12 van die torens vertegenwoordigen de apostelen, vier torens zullen de evangelisten vertegenwoordigen, één toren wordt aangewezen voor de Maagd Maria, en natuurlijk zal de laatste, hoogste toren in het midden, Jezus Christus vertegenwoordigen.
Gaudi is er begraven
Het graf van Antoni Gaudí bevind zich in een ondergrondse verdieping van het gebouw. Gaudí stierf enkele weken voor zijn 74e verjaardag, enkele dagen na te zijn aangereden door een tram in Barcelona. Bezoekers kunnen zelfs het graf bezoeken. Het graf is omringt door vier kapellen, elk gewijd aan een andere figuur. Het graf van Gaudí bevind zich in de kapel die is toegewijd aan de Maagd El Carmen.
Er is geprobeerd om het kapot te maken
Midden in de Spaanse burgeroorlog, in 1936 brak een groep anarchisten in de Sagrada Familia en stak de graftombe in brand. Hoewel veel belangrijke bouwmaterialen verloren zijn gegaan zijn er ook een aantal gewaard gebleven. In deze periode van de geschiedenis ging de bouw van het hele project extreem traag, om logische redenen.
Controversie om gevels
La Sagrada Familia heeft drie gevels, de allereerste gevel is door Gaudí zelf voltooid. De “Passion” gevel en de “Glory” gevel werden veel later gebouwd, en toen de beeldhouwwerken van Christus door Josep Maria Subirachs toegevoegd werden aan de Passion gevel, bediscussieerden veel mensen dat deze te abstract waren en teveel afweken van Gaudi’s stijl en visie als architect en kunstenaar.
Een ontwerp met sterke invloed van de natuur
Hoewel de meeste kathedralen en religieuze forten voornamelijk rechte lijnen hebben, vond Gaudi dat zijn gebouwen zich moesten aanpassen aan de natuur. Gaudi hing bijvoorbeeld touwen met gewichten aan het plafond om te onderzoeken hoe natuurlijke bogen zich zouden vormen en baseerde zijn ontwerpen voor het interieur van de Sagrada Familia op deze experimenten.
De opmerkelijke hoogte
Wanneer de bouw voltooid is, zal de Sagrada Família, met zijn centrale toren van 170 meter hoog, het hoogste religieuze gebouw van Europa zijn.
Maar ondanks de indrukwekkende omvang van de basiliek vond Gaudí dat niets wat de mens maakte groter mocht zijn dan het werk van God. Het is daarom geen toeval dat het hoogste punt van het bouwwerk een meter lager komt te liggen dan de Montjuïc, de berg van Barcelona, tevens het hoogste punt van de stad.
Aanwezigheid van liften
De aanwezigheid van liften is op zich al een opmerkelijk feit voor een religieus gebouw, maar als we bovendien naar de smalle torens kijken, vraag je je wellicht af hoe dat werkt. Hoewel dit geen magische glazen liften zijn zoals die van Willy Wonka, kunnen bezoekers toch de hoogste en laagste delen van het gebouw bezichtigen. Natuurlijk moet je bij het verlaten van de lift nog een paar smalle gangen en trappen nemen om bij de torens te komen, maar daarna kun je genieten van een werkelijk prachtig uitzicht over de stad.
Complexe symboliek
Elk deel van de Sagrada Familia staat vol met symboliek. Naast de religieuze symbolen kunnen we oa. zien dat de pilaren op bomen lijken. Als je omhoog kijkt, zie je de pilaren voortdurend veranderen, wat doet denken aan de bewegingen van echte bomen. De pilaren worden ondersteund door schildpadden, wat de zee en de aarde weergeeft.
Draag een steentje bij met uw bezoek
Ben je van plan de Basiliek met eigen ogen te bezoeken en te bewonderen? Aarzel niet, gewoon doen!
Elk van de drie miljoen bezoekers die het gebouw jaarlijks bezoeken, draagt bij aan de financiering van de bouw, die zo’n 25 miljoen euro per jaar bedraagt.
Dankzij de vergoedingen die je betaalt voor je bezoek (en de bijdrage van donateurs) werk je zelf mee aan de bouw van dit meesterwerk!
Als je dit indrukwekkende gebouw bezoekt, deel dan deze leuke weetjes en iedereen zal denken dat jij de gids bent 😉
Bewonder het meesterwerk van Gaudí met eigen ogen. Reserveer direct je toegangskaartjes via onderstaande knop.
Lees nu ook:
– 15 interessante feiten over La Sagrada Família
– De geschiedenis
– Een mis bijwonen
– Praktische informatie en combi-tickets
Geef een reactie